L-Lyzine PLUS - Каливита

Go to content

L-Lyzine PLUS

L-Lysine PLUS
Други производи Каливита
60 капсули

додаток во исхраната
Количина на залиха: 11
1070 ден
херпесНе само за херпес

Лизин спаѓа во групата на есенцијални аминокиселини, што значи дека нашето тело не може да го произведе сама по себе, затоа мора да се предаде заедно со исхраната. Производот L-Lysine PLUS во прилог на L-лизин, исто така, содржи витамин Ц, кој го зајакнува неговото дејство.
25% попуст за прво купување >>
стрелка
Calivita L-Lysine Plus

Л-Лизин

Се бори против херпесот

додаток во исхраната

Лизинот е есенцијална аминокиселина, важен градбен елемент на белковините. Името есенцијален всушност значи дека е во прашање материја која што организмот не е способен самостојно да го произведе туку мора да го внесе од надворешен извор. Основата на препаратот L-Lysine PLUS е лизин кој е дополнет со витамин Ц.

 


За кого се препорачува?

Во организмот на возрасните се наоѓаат отприлика 15% белковини кои константно се разградуваат и обновуваат. Тој процес во нормални услови е во рамнотежа. Градивни компоненти на белковините се ткн. аминокиселини. Порано се мислеше дека 9 амино киселини припаѓаат на групата на есенцијални аминокиселини т.е дека до нив може да се дојде исклучиво по надворешен пат. Денеска меѓутоа се востанови дека организмот во случај на потреба сепак може да произведе 7 од нив (во ограничени количини). До останатите аминокиселини и понатаму може да се дојде само по пат на исхраната. Покрај одговарачкиот внес на аминокиселини важна е и нивната рамнотежа која во најголема мерка зависи од составот на внесените намирници. Во колку содржината на белковини е ниска (на пр. во случај на неурамнотежена или едноставна исхрана, гладување или диета), метаболизмот на аминокиселини може да се поремети.

Лизинот по својата хемиска форма се вбројува меѓу основните аминокиселини. Покрај тоа учествува и во изградба на белковините, помага во апсорпција на калиум, а важен е и за создавање на колагенот, допринесува во одржување на соодветната структура на сврзното ткиво, со што благотворно делува на здравјето на кожата, мускулите и зглобовите. Лизинот придонесува и во создавање и сочувување на нормалната структура на коските.

Препаратот покрај лизин содржи и витамин Ц, кој исто така игра важна улога во синтеза на колагенот, има извонредно антиоксидантно својство и благотворно влијание на функционирањето на имуниот систем, а покрај тоа познати се уште многубројни други позитивни својства на овој витамин.

 


Дали знаевте дека...
Една таблета L-Lysine Plus обезбедува количина на лизин како во половина пилешки гради или 4 порции (700гр) пченка!
60 капсули

Дозирање
1 капсула дневно или по препорака на лекар

Состав
Л-Лизин 500 мг
Витамин Ц 60 мг

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ.
 • Во случај на примена во период од шест месеци, ве молиме консултирајте се со вашиот лекар.
 • Не ја надминувајте препорачаната дневна доза.
 • Додатоците во исхраната не може да биде замена за балансиран мешани исхрана.
 • Да се ​​чува вон дофат на мали деца.
Краток преглед на:
Лизин т.н. есенцијални амино-киселина, важна компонента на протеини. Изразот "суштински" значи дека телото не е во состојба да произведат материја сама по себе, која е причината зошто ние треба да го добие од надворешни извори. На производот L-лизин ПЛУС се базира на лизин, кој е дополнет со витамин Ц.

Околу 15% од човечкото тело се состои од протеини, кои постојано се прекине и повторно да се изгради. Овој процес е нормално избалансирани. Зградата тули на протеини се т.н. амино-киселини. Протеините се наоѓаат во човечкото тело практично се состои од "само" 20 различни амино-киселини, но поради огромниот број на можни варијации и други околности, бројот на типови на протеини се најде во природата е неверојатно висока.
Претходно, 9 видови на амино-киселини се верува дека припаѓаат на група од суштинско значење, но ние веќе знаеме дека човечкото тело е способен за повеќе или помалку за производство на седум од нив. Меѓутоа, две амино-киселини (treonine и лизин) навистина може да се добие само преку внесување на храна.

Во прилог на соодветната доза на амино-киселини, што е подеднакво важно да се одржува рамнотежа, што најчесто зависи од составот на потрошена храна. Ако содржината на белковини во храната е несоодветна (на пример, во случај на не-балансирана исхрана, недоволната исхрана, постот, слабеење исхрана), метаболизмот на амино-киселини може да биде нарушен.

Поради странични синџири ја има во својата хемиска форма, лизин припаѓа на т.н. алкална амино-киселини. Покрај тоа што е една од компонентите на протеини, тоа исто така го олеснува апсорпцијата на калциум и исто така е неопходно за формирање на колаген, па тоа помага во одржувањето на соодветна структура на conjunctive ткивата и на тој начин може да го поддржи природна состојба на кожата, мускулите и зглобовите. Лизин, исто така, може да придонесе за формирање и одржување на нормалната структура на коските.

Освен лизин, производ, исто така содржи витамин Ц, кој исто така игра важна улога во синтезата на колагенот, е одличен антиоксиданс и супстанција поддршка на имунолошкиот систем и е добро познат по голем број на други корисни ефекти.
7 Причини зошто да ги избереме производите на CaliVita:
  1. Со долгогодишно докажано професионално минато, CaliVita ги нуди своите производи кои ги исполнуваат највисоките стандарди повеќе од 20 години.
  2. Ние секогаш се стремиме кон користење на природни состојки кои потекнуваат од најдобрите извори.
  3. Додека ги развивавме, користевме начини за подобра абсорпција, на пример органска форма на состојките или целиот производ.
  4. Нудиме 100% гаранција за квалитетотна нашите производи.
  5. Нашите производи подлежат на строги и повеќекратни проверки и процедури, со цел да се осигура одличниот гарантитан квалитет.
  6. Најголениот дел од нашите додатоци во исхраната се произведени во фармацевтски услови во Соединетите Американски држави.
  7. Производите се произведени според принципите на cGMP (current Good Manufacturing Practice), а исто така подлежат и на континуирани контроли и редовни проверки од страна на FDA (Food and Drug Administration). Ние работиме во тесна соработка  со локалните агенции за дозволи на истите производи, се со цел да се осигура дека нашите корисници секогаш ќе ги добијат бараните производи со највисок квалитет.

  ВАЖНО: Сите производи имаат дозвола и регистрација од Агенцијата за Храна и Ветеринарство, како и категоризации од Бирото за Лекови и Институтот за Фармакологија, како додатоци во исхраната, со што се докажува нивниот квалитет и содржина.
  стрелка

  Со лизин против херпес

  За многу од нас херпесот представува ноќна мора...

     За многу од нас херпесот представува ноќна мора кога од време на време повторно ќе се појави. Освен што го влошува изгледот на кожата, предизвикува и болки, а секако и дека влијае на расположението.

     За оваа состојба која го загорчува животот на милиони луѓе ширум светот, одговорни се два вида на вируси: вирус херпес симплекс од прв тип (ХСВ-1) и од втор тип (ХСВ-2). Вториот тип се пренесува реку сексуален контакт, сместувајќи се во ганглиите на крсната коска предизвикува тегоби во половите органи и нивната околина; додека вториот тип се пренесува преку директен контакт (делесен допир, користење на исти чаши и прибор за јадење и сл.). Овој вирус ги инфицира 40% од луѓето, најчесто во текот на детството.

  Како симптом на херпес се смета појавувањето на ситни пликови наполнети со течност околу усните. Доколку чувствувате болка, чешање и чувство на печење, тоа е најава дека наскоро следи акутен период, кој најчесто е предизвикан од хормонални промени, УВ-зрачење, инфекција, зголемена телесна температура, физички или психички стрес. За жал, по акутната фаза, вирусот не исчезнува од организмот, толку само се крие во ганглиите, подготвувајќи се за следен напад. Секој што еднаш ќе се зарази со вирусот на херпес, до крајот на животот ќе биде негов носител, со тоа што не е сигурно дека симптомите повторно ќе се манифестираат.

  Неговиот третман може да се врши нсо нанесување на разни креми, односно со користење на одредени перпрални (агресивни) антивирални лекови. Овие постапки може без престан да се применуваат уште во почетната притаена фаза - со надеж дека тие ќе ја скратат акутната фаза, -  но тој начин го лаже организмот организмот поради непрекинатиот внес на медикаменти. Од друга страна, ефикасноста на овие лекови зависи и од навременото темпирање на нивната примена, што е мошне тешко, бидејќи пликовите често можат да се појават изненадно.

  Бидејќи проблемот со инфицираност се појавува кај голем број луѓе ширум светот, а со таа заразеност, на долга стаза може да се добијат и посериозни последици (пр. болест на рожницата), бројни истражувања се посветени конкретно на оваа тема. Резултатите на голем број од овие истражувања заклучуваат дека лизинот, кој е и по природен пат присутен во организмот, може да им помогне на пациентите. А денес веќе и знаеме како. Лизин е една од дваесетте аминокиселини кои учествуваат во изградбата на протеините. Игра важна улога во синтезата на протеините како што е на пример колагенот, а освен тоа ,оже да помогне и во апсорпција на калциумот во тенкото црево, со што представува ефикасна помош во превенцијата на остеопороза. Бидејќи лизинот е есенцијална аминокиселина, самиот организам може да ја произведе, па така, количините кои што се трошат во метаболитичките процеси мораат да бидат надокнадени од надворешни извори. Во текот на истражувања, утврдено е дека лизинот се апсорбира на компетитивен начин со уште една аминокиселина (аргинин), што значи дека доколку едната од нив количински преовладува, другата доспева до организмот во многу помали количини. А бидејќи на вирусот на херпесот за размножување му е потребно аргинин, со спречувањето на неговата апсорпција, може да се спречи и размножување на вирусот, а со тоа и да се избегне акутната состојба и да се намалат симптомите. Аргининот не е есенцијален, организмот може сам да го произведе, така што внесувањето на лизин со цел да се спречи неговата апсорпција нема да предизвика никакви дефицитни болести. Иако за најдобри извори на лизин се сметаат житарките и месото, тие во себе содржат и значајна количина на аргинин, па така саканата пропорција на лизин и аргинин не може да се постигне само преку исхрана.

  Во текот на едно шестмесечно истражување, испитаниците биле поделени во две групи – оние кои добивале лизин и оние кои нне добивале. Во текот на истражувањето, кај групата која добивала лизин е забележана многу помала појава на воспаленија заболувања, отколку во контролната група која не добивала лизин. А во тек на друг опит со применување на 312-12—мг. лизин дневно (еднократно, или распределено во повеќе дози), забележано е дека периодот на акутна фаза бил пократок, времето за оздравување исто така било намалено, како и појавувањето на истите симптоми повторно. При сето ова, во ниеден момент лизинот не покажал несакани дејства, дури ни во случај на дневен внес од 3000 мг. Од наведеното може да се донесе заклучок дека лизинот е персективно дополнување на терапијата против херпес, бидејќи може да го скрати периодот на акутна фаза, да ја намали неговата зачестена појава, а сепак не е агресивно антивирално средство, туку само природна материја која е природна во нашиот организам.
  стрелка
  L-Lyzine PLUS - Осврти на производи
  Додајте коментар, стапка на производ или поставете прашање
  There are no reviews yet.
  0
  0
  0
  0
  0
  стрелка
  Гаранција за најниска цена
  L-Lysine PLUS
  Back to content